focus op fair fashion, waarom fast fashion slecht is voor het milieu.

Waarom onze focus op fair fashion moet liggen en waarom het belangrijker dan ooit is om van fast fashion af te stappen

De fashion industrie is de grootste industrie van de wereld, en daarmee ook de meest vervuilende industrie. Met een focus op fair fashion, eerlijke kleding welke gemaakt en geproduceerd is met respect voor de designer, de benodigde grondstoffen en het milieu, kunnen we deze industrie samen duurzamer maken. 

Zo kan je denken aan eerlijke weersomstandigheden, niet alleen voor de designers, maar bijvoorbeeld ook voor de boeren die de stoffen kweken. Kleding welke gemaakt is als “fair fashion” gaat langer mee en wordt daardoor ook minder vaak geproduceerd. Geen massaproducties zoals bij Primark of H&M dus. Deze massaproducties zijn namelijk heel erg slecht voor het milieu. Ook is de productie van fair fashion vaak minder vervuilend en daarmee dus ook beter voor het milieu. En vergeet uiteraard ook de dierenleed niet die er voor sommige kledingstukken plaatsvindt. Fair fashion draait om transparantie en openheid en dat leggen wij hier nu voor u op tafel.

Waarom je beter niet voor fast fashion kan kiezen

Fast fashion betekend eigenlijk precies wat het al zegt, snelle mode. Kleding trends zijn tegenwoordig niet meer bij te houden nu ze elk seizoen veranderen. Kledingmerken voegen bijna elke week nieuwe kledingstukken toe aan hun collectie. Fast fashion is in het algemeen goedkoper dan fair fashion vanwege de slechte werkomstandigheden van werknemers en door de slechtere kwaliteit van het materiaal voor het kledingstuk. Denk bijvoorbeeld maar aan een t-shirt van de Primark van 3€ die je na twee keer dragen weggooit.

Waarom fast fashion slecht is voor het milieu

We weten dat de reden dat fast fashion zo goedkoop is komt doordat er iemand anders is die de kleding voor nog minder geld en onder slechte werkomstandigheden maakt. Dit alleen al zou voor velen een grote reden zijn om van fast fashion af te stappen. Als u hier nog niet door overtuigd bent, kan u ook stilstaan bij het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar katoen. Om katoen om te zetten naar een fijne stof om een kledingstuk te produceren worden ontzettend veel chemicaliën gebruikt. Daarnaast wordt er 2700 liter water verbruikt voor het produceren van 1 wit katoenen t-shirt. Ook moet het kledingstuk vervoerd worden vanuit een 3e wereldland en wordt het meestal in plastic verpakt. Om het proces af te maken worden de kledingstukken wanneer deze niet aanslaan in de collectie weggegooid of verbrand. Dit alleen al zorgt voor een extreme milieuvervuilingen waar nog duizenden andere voorbeelden van gegeven kunnen worden. 

Verbetering begint bij u

Door als klant met een focus naar fair fashion te kijken in plaats van fast fashion bespaard u niet alleen uzelf uiteindelijk door minder kleding aan te hoeven kopen, maar maakt u ook een gigantische impact op het verschonen van het milieu. Doe onderzoek naar de merken waar u uw kleding koopt en probeer sommige modetrends links te laten liggen. Bent u een duurzaam bedrijf? Dan kan het een slecht voorbeeld geven als uw personeel rondloopt in kleding van Primark. Meer over internal branding vindt u hier.

Benieuwd hoe u uw fair fashion op de kaart moet krijgen? Neem nu contact met ons op voor een consult gesprek.

No responses yet

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *